TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! gençlere ve erken aşama girişimcilere farkındalık, iş fikri, şirketleşme ve büyüme aşamalarına özel olarak kurgulanmış eğitim, mentorluk ve iş dünyası ile etkileşim desteği sağlayan kapsamlı bir girişimcilik programıdır.
TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’a bugüne kadar Türkiye’nin 81 ilinden ve dünyanın 19 ülkesinden 25 bine yakın genç girişimci adayı başvuru yapmıştır. 100 bini aşkın genç ise program kapsamında düzenlenen farkındalık etkinliklerine katılmıştır. TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! bu bağlamda Türkiye'nin en kapsamlı erken aşama girişimcilik programı olarak öne çıkmaktadır.
2022 – 2023 dönemi itibari ile TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!;
Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası, girişimcilik konusunu 360 derecelik bir bakış açısıyla ele alarak Türkiye’de girişimcilik ekosistemini güçlendirmek ve girişimciliğin farklı alanlardaki yansımalarını doğru okumak amacıyla çalışmalar yürütmektedir. Yuvarlak Masa çalışmaları ile Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin tüm yapı taşlarının güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.
Bu çerçevede bir yandan genç girişimciliğini ve yenilikçi girişimleri, diğer yandan kurumların girişimcilik dönüşümünü desteklemeye yönelik çalışmalar yürütülmektedir.
TÜSİAD'ı ziyaret edinTÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! projesinin temelleri 2011 yılında Ümit N. Boyner’in başkanlık döneminde, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Metin Akman’ın koordinasyonunda atılmıştır.
Pilot proje olarak Ankara’da başlatılan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’a ilk sene ODTÜ ve Bilkent üniversitelerinden 312 öğrenci 92 iş fikri ile katılmıştır. 2012-2013 döneminde başvuru alınan üniversite sayısı 48’e, 2013-2014 döneminde ise 71’e yükselmiştir.
2015 yılında TÜSİAD Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masası’nın kurulmasının ardından Bedii Can Yücaoğlu’nun liderliğinde yeniden formatlanan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, 2015-2016 döneminde ülke çapında 70 il ve 144 üniversiteden 3195 gencin başvurduğu ve binlercesinin takip ettiği bir organizasyon haline gelmiştir.
Zaman içinde girişimci reflekslerle yenilenen ve gençlerin ihtiyaçlarına göre kurgulanan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!; 2018 yılında çalışma grubu başkanlığı görevini üstlenen Dr. İzel Levi Coşkun liderliğinde bir girişimcilik programına dönüşmüştür.
2020 – 2021 yılları arasında pandemi önemlileri kapsamında tüm süreçlerini dijitale taşıyan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, 2022 yılının ilk çeyreğinde dijital eğitim ve mentorluk platformu Dönüşümü Başlat!’ı girişimcilerin kullanımına sunmuştur.
2021 yılında onuncu yaşını kutlayan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’ı destekleyen TÜSİAD üyeleri, girişimcilik ekosistemi paydaşları, sponsorlar ve mezunların katılımıyla Haziran – Eylül 2022 döneminde gaye odaklı strateji belirleme çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Girişimcilik programının on yıllık yolculuğunun değerlendirilmesi ve yeni dönem stratejisinin belirlenmesi amacıyla düzenlenen bire bir görüşmeler, odak grup toplantıları ve çalıştaylar neticesinde TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!, gençleri ve genç girişimcileri farkındalık, iş fikri, şirketleşme ve büyüme aşamalarında özel olarak destekleyecek üç ayrı programı (Dönüşümü Başlat!, Dönüşümü Hızlandırır!, Dönüşümü Sürdür!) barındıran yeni yapısına kavuşmuştur.
Programın 2021 döneminde tanıtım çalışmaları pandemi önlemleri kapsamında tamamen dijital olarak gerçekleştirildi. Önceki dönemlerde TÜSİAD üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen kampüs ziyaretleri dijitale taşındı
350'yi aşkın öğrenci topluluğunun ve 150’yi aşkın girişimcilik ekosistemi paydaşının tanıtım desteği sayesinde; program 2021 döneminde 16 ülkeden ve Türkiye’nin 80 ilinden başvuru aldı. Genç girişimcilerin 2 ila 5 kişilik ekipler halinde başvurdukları programa yurtiçinde 173, yurtdışından 28 olmak üzere toplamda 201 üniversiteden katılım sağlandı.
BASF Türk'ün ana sponsorluğunda gerçekleşen TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Girişimcilik Programı’nın 2021 döneminde, IBM eğitim destekçisi, Mazars Denge altın sponsor, Allianz Türkiye, Eczacıbaşı Holding, Ege Palas, UBS AG, ÜNLÜ & Co ve Zorlu Holding ise gümüş sponsor olarak yer aldı.
Çözüm ortakları olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Medianova, Swissotel The Bosphorus, UseINBOX, Amazon Cloud, Teknasyon, Aposto!, E-Bursum ve StartupCentrum destek verdiler.
7 Ekim Perşembe günü çevrimçi ortamda gerçekleştirilen Final Töreninde sunum yapan beş girişimi, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski ile önceki dönem TÜSİAD başkanlarından Ümit N. Boyner, Cansen Başaran-Symes ve Erol Bilecik değerlendirdi.
Programın farklı aşamalarında rol oynayan yatırımcı, girişimci ve profesyonellerden oluşan ekosistem jürisi de final değerlendirmesine final oylaması ile katkı sağladı.
Finalde denizlerdeki plastik kirliliği ile mücadele eden Marna 100.000 TL finansal desteği kazandı.
2021 Dönem Sayfası 2021 Katılımcıları TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Ege 2021TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’a 2020 döneminde yurtiçi 80, yurtdışı 8 olmak üzere toplam 88 şehir, 183 üniversiteden 2694 genç 1022 farklı iş fikri ile başvurdu.
Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi nedeniyle alınan önlemler çerçevesinde 2020 dönemi Rehberlerle Çalışma Dönemi’nin büyük bir bölümü ve Ödül Töreni çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. 2020 döneminde TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı’nı kazanan üniversite İstanbul Üniversitesi oldu.
Ana sponsorluğunu BASF Türkiye’nin üstlendiği TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Girişimcilik Programı’nın 2020 döneminde Yeditepe Üniversitesi, Allianz, Mazars Denge, Yapı Kredi, Eczacıbaşı Holding, Gürsan Teknik, Ege Palas, Ünlü&Co ve Yemek Sepeti sponsorlar arasında yer aldı.
2020 Katılımcıları TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! EgeEkip adı: E-PLAYOUT
Ekip üyeleri: Berkay Kani, Mehmet Ali Umar, Hasan Ramazan Yurt
Rehber: Müjdat Altay, Netaş CEO’su
Ekip adı: ALGAE BIODIESEL
Ekip üyeleri: Selen Şenal, Zeynep Ecem Baskı, Mihriban Demir
Rehber: Harika Güral, Güral Porselen Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ekip adı: WASTESPRESSO
Ekip üyeleri: Cavid Bayramlı, Mine Okyay, Selcan Çatal, Seyid Kadir ve Kerem Acar
Rehber: Neyran Bahadırlı, Uber Türkiye Genel Müdürü
2019 dönemi itibari ile bir girişimcilik programına dönüşen TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!'a 5’i yurt dışından olmak üzere 81 şehir, 178 üniversiteden 2.990 genç, 1.118 iş fikriyle başvurdu.
Finalist beş ekibin anlaşmalı kuluçka merkezlerine doğrudan girme hakkı kazandığı bu dönemde, Girişimcilik Kampı’na en çok öğrenci göndererek TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı’nı kazanan üniversite Karabük Üniversitesi olmuştur.
BASF Türkiye’nin ana sponsorluğunda düzenlenen TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Girişimcilik Programı’nın 2019 dönemi sponsorları arasında Fiba Grup, ING Bank, Bahçeşehir Üniversitesi, Mazars Denge, Eczacıbaşı Holding, Gürsan Teknik, Tüpraş ve UBS AG yer almıştır.
2019 Katılımcıları TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! EgeEkip adı: Algdeha
Ekip üyeleri: Mert Furkan Filizoğlu, Mehmet Can Sucu
Rehber: Lale Ergin
Ekip adı: KİSAR - Bal Kutusu
Ekip üyeleri: Nabican G. Özdemir, Bahadır G. Özdemir, Hakan Aktan, Mahmut Serkut Öğüt, Ayçanur Tekin
Rehber: Yeşim Sümerkan Toraman
Ekip adı: DysApp
Ekip üyeleri: Esra Ablak, Büşra Bektaş, Öykü Demirhan, Deniz Öztürk, İnan Evin
Rehber: Öget Kantarcı
Geleceğin genç girişimcilerine, iş dünyasının deneyimlerini sunma amacıyla düzenlenen TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!’a 2018 döneminde 74 il, 161 üniversiteden 1.621 iş fikriyle 4.268 genç başvurmuştur.
BASF Türkiye’nin ana sponsorluğunda, ING Bank, Sabancı Üniversitesi, Mazars Denge, UBS AG, Allianz, IBM Türkiye ve Yapı Kredi'nin destekleriyle gerçekleştirilen 2018 dönemi hedefleri arasında yer alan kadın girişimciliğinin teşvik edilmesinde büyük bir başarı elde edilerek önceki döneme göre kadın katılımcı sayısında %26 oranında artış yaşanmıştır.
2018 KatılımcılarıEkip adı: Taka
Ekip üyeleri: Cansu Kabasakal, Saliha Nur Tanış
Rehber: Haluk Kayabaşı
Ekip adı: Anlatan Eller
Ekip üyeleri: Açelya Sarıkaya, Pelin Baykan
Rehber: Öget Kantarcı
Ekip adı: Bkare
Ekip üyeleri: Bahar Yılmaz, Behlül Koç
Rehber: Gözde Akpınar
Üniversite öğrencilerine iş fikirlerini iş dünyasının önde gelen isimleriyle birlikte geliştirerek hayata geçirme imkânı sunan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! Yarışması, 2017 döneminde BASF Türkiye’nin ana sponsorluğunda ve Mazars Denge, Gittigidiyor, Özyeğin Üniversitesi, UBS AG, Allianz ve IBM Türkiye'nin destekleriyle gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde 73 il, 152 üniversitesinden 3.706 öğrencinin başvurduğu yarışmada, toplamda 1.426 proje, en az iki yatırımı olan ve/veya Bireysel Katılım Sermayesi lisansına sahip melek yatırımcıların ve girişimcilik ekosisteminin lider isimlerinin oluşturduğu bağımsız bir ön jüri tarafından değerlendirildi.
2017 Katılımcıları2015 yılında Cansen Başaran-Symes’ın başkanlığı ile beraber girişimcilik TÜSİAD’ın ana çalışma konularından biri olarak belirlenmiş ve Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin’in liderliğinde bir Girişimcilik Yuvarlak Masası kurulmuştur.
Gençlere yönelik çalışmalarının etki alanını artırmak isteyen yeni TÜSİAD Yönetimi, Bedii Can Yücaoğlu’nun başkanlığında bir çalışma grubu kurarak yarışmayı tekrardan kurgulamıştır. Bu yoğun çalışmaların sonucunda TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! yarışması 2015-2016 döneminde ülke çapında 70 il ve 144 üniversiteden 3195 gencin başvurduğu ve binlercesinin takip ettiği bir organizasyona dönüşmüştür.
Bu dönemde TÜSİAD Girişimcilik Bayrağı, yarışmaya en fazla öğrencisi başvuran İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne verilmiştir.
2015 - 2016 KatılımcılarıEkip adı: OTSİMO / OTSİMO
Ekip üyeleri: Hasan Zafer Elcik, Sercan Değirmenci
Rehber: Esin Güral Argat
Ekip adı: Platin Grubu Metallerinin Saflaştırılması / MC365
Ekip üyeleri: Mert Zerin, Furkan Demirkıran, Cem Özer, Eda Özlem, Çağrı Eyüboğlu
Rehber: Erkut Yücaoğlu
Ekip adı: Sen Fısılda Dünya Duysun / NUYAP
Ekip üyeleri: Yağmur Boğa, Nurdan Boğa
Rehber: Cem Boyner
2013 yılında 39 şehre ulaşan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! yarışmasına Türkiye genelinde 71 üniversiteden 1.026 üniversite öğrencisi 358 iş fikri ile katılım sağlamıştır. Yarışma döneminde ön elemeyi geçen ilk 25 ekibe projelerini iş dünyası liderlerinin rehberliğinde geliştirme fırsatı sunulmuştur.
Dereceye giren iş fikirleri, 24 Ekim 2013 tarihinde düzenlenen Ödül Töreni’nde açıklanmış ve para ödülünün yanı sıra sanal ofis, e-ticaret internet hizmeti, muhasebe ve hukuk danışmanlığı desteklerini almaya hak kazanmışlardır.
2013 KatılımcılarıEkip adı: S&S
Ekip üyeleri: Sevda Yıldırım, Sinan Şimşek
Rehber: Levent AKGERMAN / AKG Grubu Yönetim Kurulu Üyesi
Ekip adı: a2Rating
Ekip üyeleri: Ümit Cihan Yılmaz, Faruk Can Özdemir,Mehmet Olcay Bozdemir
Rehber: Ümit N. BOYNER / Boyner Holding Yönetim Kurulu Üyesi
Ekip adı: INVISO
Ekip üyeleri: Esra Aşçıgil, Öykü Arkan, Mustafa Akın, Çağlar Tunç, Buket Koyuncu
Rehber: Mustafa V. KOÇ / Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı
İkinci yılında 30 şehre yayılan TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var! yarışmasına 48 üniversiteden 397 üniversite öğrencisi 154 iş fikri ile katılım sağlamıştır. Yarışma döneminde ön elemeyi geçen ilk 15 ekibe iş dünyasının önde gelen isimleri rehberlik yapmıştır.
Dereceye giren iş fikirleri, 10 Ekim 2012 tarihinde düzenlenen Ödül Töreni’nde açıklanmış ve para ödülünün yanı sıra sanal ofis, e-ticaret internet hizmeti, muhasebe ve hukuk danışmanlığı desteklerini almaya hak kazanmışlardır.
2012 KatılımcılarıEkip adı: Ağır Metal Çöpçüleri
Ekip üyeleri: Beliz Bediz, Yunus Can Esmeroğlu
Rehber: Ebru Özdemir / Limak Şirketler Grubu / Limak Holding A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi
Ekip adı: evarkadasin.com
Ekip üyeleri: Gürol Herkesecan, Ezgi Duman
Rehber: Serpil Timuray / Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı
Ekip adı: Çevre Dostu Plastikler
Ekip üyeleri: Sevda Yıldırım, Sinan Şimşek
Rehber: Mehmet PEKARUN / H.Ö. Sabancı Holding A.Ş. Sanayi Grup Başkanı
Ekip adı: Gençlik Radyosu Ekibi
Ekip üyeleri: Arzu Dilan Çağlar, Erensu Akdoğan
Rehber: Arzuhan Yalçındağ Doğan / Doğan TV Holding A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı
TÜSİAD’ın 40. yıl faaliyetleri kapsamında hayata geçirdiği “TÜSİAD Bu Gençlikte İŞ Var!” projesi, 3 Mart 2011 tarihinde TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner ve Proje Koordinatörü Metin Akman’ın katıldığı bir basın toplantısı ile kamuoyuna tanıtılmıştır.
Pilot proje olarak ODTÜ ve Bilkent üniversitelerinin iş birliği ile Ankara’da başlatılan yarışmaya, 2011 senesinde 312 öğrenci 102 iş fikri ile katılmıştır. Ön elemeyi geçen ilk 15 ekibe iş dünyasının önde gelen isimleri rehberlik yapmıştır.
Dereceye giren iş fikirleri, 24 Mayıs tarihinde düzenlenen Ödül Töreni’nde açıklanmıştır.
2011 KatılımcılarıEkip adı: PowerMEMS
Ekip üyeleri: Serol Türkyılmaz, Levend Beker
Rehber: Emin ERGİN / Ortadoğu Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı
Ekip adı: DeliYalıtkanlar
Ekip üyeleri: Mustafa Kemal İşen, İrem Özcan
Rehber: Ö. Çağlan KUYUMCU / BM Mühendislik ve İnşaat A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ekip adı: Yeşil Asfalt
Ekip üyeleri: Berkay Türkben, Hesamoddin Nabavi
Rehber: Nusret CÖMERT / Shell Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı